Με τη συμμετοχή Γλωσσολόγων και Νεοελληνιστών από την Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία και τη Βραζιλία.
Με μεγάλη επιτυχία έληξε και ο δεύτερος κύκλος του 2ου Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως Σήμερα» που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία και με την υποστήριξη διακεκριμένων ελληνικών και διεθνών ακαδημαϊκών φορέων.
ο αδελφος μου ο διαμαντης
Το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard, το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία Ελλάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνδιοργανωτές ήταν το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.
μεδουσα στο ονειρο
Αναλυτικά, ο δεύτερος κύκλος, με τίτλο «2ο Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας: Ανάδειξη Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων» πραγματοποιήθηκε στα Χανιά (Κολυμπάρι) από 16 έως και 22 Αυγούστου 2016. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
λυσαρι πληροφορικησ β γυμν βολονακη
Κάλυψε θεματικές σχετικά με την υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας στα σύγχρονα ελληνικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ, την πολιτισμική εγγραμματοσύνη αλλά και τη χρήση των δημοσιογραφικών κειμένων ως αυθεντικό γλωσσικό υλικό στην τάξη. Μεταξύ των διδασκόντων σε αυτόν τον κύκλο ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Γιώργος Καψάλης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ορθογραφία της Ελληνικής Γλώσσσας», ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, Δρ. Κώστας Ζορμπάς, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι Ομότιμοι Καθηγητές Α. Παπαϊωάννου και Π. Μιχαήλ, ο γνωστός Ελληνιστής Gareth Alun Owens, Καθηγητής Γλώσσας και Πολιτισμού, η Επίκ. Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Νικολέττα Τσιτσανούδη, η οποία είναι και η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του Προγράμματος. Στο θερινό πρόγραμμα της Κρήτης συμμετείχαν και οι Καθηγήτριες Φερνάντα Λέμος ντε Λίμα, Διευθύντρια του τομέα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και Λουσιάνα Πόβοα ντε Αλμέιντα Σίλβα, Καθηγήτρια του ελεύθερου προγράμματος Νέων Ελληνικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, οι οποίες και ανέπτυξαν το θέμα «Ο ελληνικός πολιτισμός ανά γλώσσα: ένα πανόραμα της διδασκαλίας των Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ρίο της Βραζιλίας».
Ευρύτατο ήταν το πολιτιστικό πρόγραμμα που εμπλούτισε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα με επισκέψεις και ξεναγήσεις των συμμετεχόντων σπουδαστών σε μουσεία και κέντρα πολιτισμού, παρακολούθηση συναυλιών, συναντήσεις με ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης. Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν τρία αφιερώματα στον Νίκο Καζαντζάκη, παρουσία του επιστημονικού υπεύθυνου των εκδ. Καζαντζάκη, Νίκου Μαθιουδάκη, εκδήλωση στο βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στην Κρήτη όπου και μίλησε ο εκδότης Γιάννης Μαμάης με θέμα την αισθητική του βιβλίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στα ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης. Τέλος, οι φοιτητές παρακολούθησαν μία συγκλονιστική συναυλία στον Κίσσαμο από την Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης με την οποία γιορτάστηκε η αυγουστιάτικη πανσέληνος.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι στην τελετή λήξης του προγράμματος ο Γενικός Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας κ. Ζορμπάς, ο οποίος υπήρξε άψογος οικοδεσπότης, αφού τίμησε την Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη κ. Τσιτσανούδη με τα παραδοσιακά κρητικά δώρα, εξέφρασε τη διάθεσή του να υποστηριχθεί και ένας νέος κύκλος του προγράμματος και να φιλοξενηθεί και πάλι στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου