Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές για έναν νέο εργατικό κώδικα, μέσω της παροχής μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις ώστε να προσαρμόζονται στην αγορά. Αναμένεται να ακολουθήσει η δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση που επιδιώκει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν μια αναδιάρθρωση του γαλλικού κράτους.
Οι αλλαγές στον γαλλικό εργατικό κώδικα έχουν τέσσερις στόχους
Καταρχήν, θα διευκολυνθούν οι απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζομένους στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (το 55% του εργατικού δυναμικού) επιτρέποντας στις επιχειρήσεις αυτές να διαπραγματεύονται με εκλεγμένους αντιπροσώπους, μη εντεταλμένους από τα συνδικάτα. Δεύτερον, θα απλοποιηθεί ο κοινωνικός διάλογος εντός των μεγαλύτερων επιχειρήσεων μέσω της συγχώνευσης των διαφόρων επιτροπών των εργαζομένων (για τις συνθήκες υγιεινής, την υγεία, την ασφάλεια κ. ο.κ.) σε ένα κεντρικό σώμα. Τρίτον, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και την απασχόληση θα αποκεντρωθούν, περνώντας από το εθνικό επίπεδο στο επίπεδο του κλάδου και / ή της επιχείρησης. Τέλος, οι απολύσεις εργαζομένων θα γίνουν πιο εύκολες και περισσότερο προβλέψιμες, με τη θέσπιση ανώτατων και κατώτατων ορίων στις αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα εργατοδικεία.
παντη μαρια
συρματοκιβώτια κυπρος
Τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα θα συνοδεύσουν μεταρρυθμίσεις των συστημάτων ασφάλισης ανεργίας και επαγγελματικής κατάρτισης. Σε ότι αφορά το πρώτο, θα αναλάβει η κυβέρνηση τον ρόλο των συνδικάτων, προκειμένου να παράσχει επιδόματα ανεργίας σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων και εκείνων που εγκαταλείπουν οικειοθελώς την εργασία τους σε αναζήτηση νέας. Το κόστος της μεταρρύθμισης της ασφάλισης ανεργίας, ωστόσο, εκτιμάται στα 3-5 δισ. ευρώ, και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολα συμβιβάσιμο με τα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2018, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 20 δισ. ευρώ.
κι αν λεγαμε ναι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου