Τα ασυνόδευτα παιδιά που έφυγαν από τις χώρες τους, όχι από δική τους επιλογή, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, γεμάτα όνειρα και ελπίδα, βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ελλάδα καθώς οι διαδικασίες της επανένωσής τους με ενδεχόμενα συγγενικά μέλη σε άλλες χώρες της ΕΕ καθυστερεί σημαντικά.
προγραμμα ψηφιοποιησης εγγραφων
Όσο μένουν όμως στη χώρα μας είναι σημαντικό να γραφτούν σε σχολεία. Ήδη όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας της «ΜΕΤΑδρασης» στη Σάμο, στη Χίο και στη Μυτιλήνη έχουν γραφτεί σε σχολεία ενώ στη Χίο έγινε ένα επιπλέον βήμα και οι ανήλικοι άνω των 15 ετών γράφτηκαν στο ΕΠΑΛ.
μεταβιβαση απο ενορια
ταχισνετ περιουσιολογιο
Αρκετά παιδιά περιμένουν να επανενωθούν με κάποιον συγγενή τους στην Ευρώπη. Παράλληλα έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου και ορισμένα έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες. Το επόμενο βήμα για αυτά τα παιδιά είναι να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η «ΜΕΤΑδραση», σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ξεκινά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας τα οποία βεβαίως θα είναι ανοιχτά και για τα παιδιά της γειτονιάς.
Τι γίνεται όμως όταν τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ενηλικιωθούν; Ήδη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται από διάφορους φορείς δομές ειδικά για παιδιά που ενηλικιώνονται ώστε να φύγουν από τις δομές που είναι για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Μερικά παιδιά θα πάνε σε αυτές τις δομές, ενώ άλλα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε διαμερίσματα, μαζί με άλλους ενηλίκους, στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης, κυρίως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η πρόεδρος της «ΜΕΤΑδρασης», της οργάνωσης που προσπαθεί να καλύψει το μεγάλο κενό στην Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Λώρα Παππά, μιλά στο CNN Greece για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην Ελλάδα.
«Τεράστια αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών»
Η Λώρα Παππά αναφέρει στο CNN Greece ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι 2.300. Ωστόσο σημειώνει:
Ο αριθμός αυτός δόθηκε πριν από κάποιους μήνες επίσημα από το κράτος. Εντούτοις εμείς παρατηρούμε μία τεράστια αύξηση. Οπότε ο ακριβής αριθμός αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι είναι γνωστός. Ως ΜΕΤΑδραση υπολογίζουμε ότι βρίσκονται περίπου 2.600 παιδιά.
Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας ή σε καμπ. Άλλα είναι και στους δρόμους ή στα κρατητήρια και πολλά βρίσκονται στα hot spots που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς οι δομές δεν επαρκούν ώστε να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά και η Πρόεδρος της «ΜΕΤΑδρασης» απευθύνει κάλεσμα, μέσω του CNN Greece, να βρεθούν οικογένειες που έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν προσωρινά τα παιδιά.
Η ίδια τονίζει την ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους, να πιεστούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ ώστε να μην καθυστερεί, καθώς, όπως σημειώνει «η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες έως και 12 μήνες».
«Ειδικότερα στα νησιά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κάθε μέρα φθάνουν ασυνόδευτα ανήλικα για τα οποία δεν υπάρχει ελεύθερη θέση» λέει.
«Τα παιδιά έχουν ανάγκη μία οικογένεια»
Μικρά παιδιά βρίσκονται μακριά από την οικογένειά τους, σε μία χώρα που δεν ξέρουν. Δεν μιλάνε ελληνικά, δεν μιλάνε ούτε αγγλικά γεγονός που καθιστά δύσκολη την επικοινωνία. Όμως τα παιδιά αυτά, όπως όλα τα παιδιά, καταρρίπτουν όλα όσα γνωρίζουμε ή πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε.
Η κυρία Παππά έχει βιώσει από πρώτο χέρι τα... θαύματα αυτών των παιδιών και μας διηγείται γεγονότα που έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη της.
«Η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει εντελώς όταν βρίσκονται σε μία οικογένεια. Το έχουν τεράστια ανάγκη» λέει η κυρία Παππά και μοιράζεται μαζί μας δύο ιστορίες.
«Μία οικογένεια φιλοξενούσε για πολύ καιρό ένα παιδί. Όταν τελικά βγήκε η απόφαση για να φύγει στη Γερμανία, η οικογένεια ήθελε να το κρατήσει μέχρι να τελειώσει τη σχολική χρονιά, πράγμα βεβαίως που δεν γίνεται. Το συγκινητικό ήταν ότι μας είπαν ‘πιστεύαμε ότι θα προσφέρουμε για αυτό δεχθήκαμε να φιλοξενήσουμε ένα παιδί. Τελικά μόνο πήραμε από αυτό. Είναι μία τρομερή εμπειρία να έχουμε ένα τέτοιο παιδί στο σπίτι μας».
Για ένα «μικρό θαύμα» κάνει λόγο η Πρόεδρος της «ΜΕΤΑδρασης» λέγοντας άλλη μία περίπτωση που τη συγκίνησε:
«Μία οικογένεια φιλοξένησε δύο αδέλφια από τη Συρία. Δεν ήξεραν καθόλου ελληνικά. Τα παιδιά όμως μας άνοιξαν το δρόμο και μετά από περίπου δύο μήνες νόμιζες ότι ήταν δικά τους παιδιά τους. Μιλούσαν ελληνικά».
Τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά έχουν περάσει πολλά. Έχουν ζήσει καταστάσεις που ενδεχομένως κανείς δεν γνωρίζει και είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευθούν κάποιον. Είναι δύσπιστα, ανασφαλή.
Όμως, όπως λέει η κυρία Παππά «όταν εμπιστευθούν τα δίνουν όλα».
«Έχουμε κάρτες από πολλά παιδιά που έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους στις οποίες μας γράφουν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτό που κάναμε. Αλλά εμείς κάναμε απλά το αυτονόητο».
Η ανταπόκριση από ελληνικές οικογένειες είναι ικανοποιητική αλλά οι ανάγκες είναι ακόμη μεγάλες. Η Πρόεδρος της «ΜΕΤΑδρασης» διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για υιοθεσία αλλά για «βραχυπρόθεσμη αναδοχή». Παράλληλα τονίζει την ανάγκη τα παιδιά να γραφτούν στα σχολεία, καθώς, όπως λέει «αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ένταξή τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου